Kasteelruïne Fluweelengrot
overlay
NL - EN - FR - DE

Roofvogelshows 2017

Historie

Valken en de valkerij zijn, zo zegt de naam al, van oudsher verbonden met Valkenburg en zijn kasteel. Sinds de Middeleeuwen werden valken omwille van hun vernuftige vangtechniek voor de jacht gebruikt. Vanuit onze streek werd de valkerij over heel Europa uitgedragen.


Heden

Vandaag de dag is de fascinatie voor valken en andere roofvogels onverminderd groot.  De hautaine rust die deze vogels uitstralen wekt ontzag bij eenieder. Contact met roofvogels is echter niet zo vanzelfsprekend. Roofvogels ontvluchten menselijke nabijheid, omdat zij mensen (terecht) als hun grootste vijand zien.
Van de televisie kent iedereen echter wel de ontzagwekkende mystiek van de majestueus op de thermiek zwevende arenden, pijlsnelle achtervolgingen van haviken en in duikvlucht uit de wolken vallende valken.
 

Roofvogelshow

De roofvogeldemonstraties op het Kasteel van Valkenburg worden verzorgd door de Belgische valkenier Etienne, die u enthousiast en humoristisch voorziet van informatie. Hij werkt met verschillende soorten valken, buizerds en een havik. Er zijn ook andere vogels aanwezig, waaronder een arend. U kunt deze kanjers van nabij bewonderen en misschien zelfs even op de handschoen houden, al begrijpt u dat niet alle vogels daarvoor geschikt zijn.
 src=http://www.kasteelruinevalkenburg.nl/beheer/fckeditor/editor/../../../plaatje.php?id=41&ext=_normal

Data 2017

Dit jaar zijn roofvogelshows op de volgende data:

  • Zomervakantie:
    Zondag 16, 23 en 30 juli
    Zondag 6, 13 en 20 augustus

Tweemaal per dag om 13.00 uur en 16.00 uur vertonen de vogels hun vliegkunsten voor het publiek, waarbij de valkenvlucht centraal staat.